Bemutatkozás Vezetők, Edzők Edzések Helyszínek English Friss hírek
KezdőoldalCsapatainkIskolai bázisainkTörök FlórisPáneurópaGyulai IstvánLázár VilmosHajós AlfrédKastélydombiGulner GyulaBartók BélaXI. Törpilla KupaMini válogatottJátékvezetőknekSportetikaTanulmányi szabályozás50 órás közösségi szolgálatKéptárTörök KupaMKOSZ UP szabályokMKOSZ Fegyelmi SzabályzatUtánpótlás EB, VB 2005-tőlTAOSportpálya-vonalazásLinkek

Iskolai bázisaink térképes elhelyezkedését ITT láthatod.


Egyesületünk iskolai bázisainkra vonatkozó sportkoncepciója


Egyesületünk meggyőződése, hogy az iskolai sportot kell erősíteni ahhoz, hogy az egyesületi sport minél szélesebb alapokon állhasson. Az alsó tagozatban tanuló gyermekek alapvető problémája, hogy egyedül nem tudnak még közlekedni, ezért az iskolájuktól messzebb eső edzésekre nem tudnak elmenni. A szülők is csak korlátozott mértékben képesek megoldani a gyermekek közlekedését, hiszen ők is dolgoznak. Az egyesületi bázisok egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a korai toborzás miatt, hiszen a gyermekek iskolából az egyesületi bázisra való utaztatása sokszor megoldhatatlan a távolsági és az időbeli korlátok miatt. 

Ebből az alapfeltevésből kiindulva jutottunk arra a következtetésre, hogy  a gyermekeknek a saját iskolájukban kell elkezdeni a sportolást. Meggyőződésünk, hogy az iskolában dolgozó testnevelők képesek becsábítani a tornaterembe a gyermekeket és megszerettetni velük a kosárlabda sportágat. Az alsó tagozatban heti három edzés az optimális, ami egy ilyen korú gyermeknek a mozgásigényét kielégíti. Itt még nincs szó versenysportról, a sportág megismertetése, a mozgás öröme és az alapvető mozgásigény biztosítása a fő cél.
Úgy gondoljuk, hogy a testnevelők is szeretnek egy programhoz kapcsolódóan dolgozni, hiszen munkájuk gyümölcse az lehet, ha tovább folytatja tanítványuk a sportot később magasabb szinten is és ezzel nem vész kárba az értékes munkájuk. 

Célunk, hogy az alsó tagozat befejezése után, iskolai bázisainkból minél több gyermek folytassa nálunk a kosárlabdát. Ha már a gyermek pár év alatt megszerette az edzéseken átélt örömöket, a szülőnek is igénye lesz arra, hogy folytassa gyermeke a kosárlabdát. Egyesületünk ezt magas szinten kívánja biztosítani egészen 18 éves korig.

Nagy problémát jelent, hogy nagyon hamar kell „megszerezni” egy sportágnak egy gyermeket, hiszen lehet, hogy egy másik sportág csábítja majd magához. Ezért már az első osztálytól kezdve „harc” van a gyermekekért. Ez alapvetően nem lenne baj, de egyre gyakoribb jelenség a sportági akceleráció. Ez azt jelenti, hogy alapvetően nem az életkorának megfelelő képzést kapja a gyermek, hanem annál magasabbat.

Sokan törekednek arra, hogy minél hamarabb „eredmény” legyen. Az a véleményünk, hogy 12-13 éves korig nem szabad ítéletet mondani egyetlen leányról sem. Természetesen a kosárlabda a magas sportolókat preferálja, de azt is tudni kell, hogy ez egy csapatsport. A legtehetségesebbek mellé nagyon sok ügyes és kitartó játékos kell, hogy az igazi tehetség fejlődhessen.

A későbbi tehetségek kiválasztásának az alapja a széles alapú oktatóbázis, vagyis egy korosztályban lehetőség szerint 60-70 sportoló aktív jelenléte több helyszínen. Ezen kívül nagyon fontos az alapok helyes megtanítása, a széleskörű oktatás és nevelés. Ezek után lehet csak az említett 12-13 éves korban a leányoknál a kiválasztást elkezdeni. Célunk, hogy minden gyermek folytathassa nálunk a felső tagozat megkezdése után a kosárlabdát.

Egyesületünk hosszú évek óta támaszkodik a Török Flóris Ált. Isk-ra, ahol igazi otthonra leltünk. Az iskola volt igazgatónője, Popovicsné Csintalan Éva hosszú évek óta támogatja munkánkat, csak úgy mint a jelenlegi igazgató, Kocsis Gyula. Egyesületünk a Törekvés SE a X. kerületben található. Ebben az együttműködésben jutottunk el odáig, hogy az országos utánpótlás döntőkön, szinte minden évben képviseltük magunkat valamelyik korosztályban. Az utánpótlás válogatottak is támaszkodhattak legjobbjainkra az U16-os, az U18-as és az U20-as korosztályokban is.

Óriási előrelépés volt amikor 2006-ban beneveztünk az NBI/B-s bajnokságba. Utánpótlás korú versenyzőinknek hatalmas megmérettetés volt a felnőtt másodvonal két éven át. Rengeteg tapasztalatot szereztek, amit az utánpótlás döntőkön kamatoztattak.

Egyik játékosunk jelen pillanatban az Egyesült Államokban tanul és kosárlabdázik és reményei szerint jövőre ösztöndíjjal, egyetemen folytathatja tanulmányait és kosárlabda pályafutását. Másik két játékosunk pedig, most lépett először pályára NBI/A-s csapat játékosaként.

Célunk, hogy minél több iskolába vigyük el a hírt, hogy kosárlabdázni jó dolog. Egyesületünk komoly anyagi áldozatot is vállal ezért. Az iskoláknak labdákat és minden alsó tagozatos leánynak az iskola nevével ellátott pólókat adunk. A testnevelők számára az oktatást, az egyesületünk által tartott ingyenes továbbképzéssel és DVD anyagokon keresztül biztosítjuk. Alapvető fontosságú, hogy a testnevelő örömét lelje a tanításban. Lássa értelmét a munkájának. Anyagi juttatásában pedig, megbecsülését érezze. Úgy gondoljuk, ezt egyesületünk mind biztosítani tudja a jelentkező iskolák számára.

Várjuk további iskolák jelentkezését, keressenek meg bennünket.


 Beliczay Krisztián           Széky Tamás           Pintér Györgyi          Herczeg Éva          Szilaski Tamás     

 Vezetőedző            Szakosztályvezető             Edző                 Szakedző              Szakedző